CONFEDERATION NATIONALE DES PRISONNIERS POLITIQUES ET AYANTS DROIT DE BELGIQUE asbl
(nouveau nom: CONFEDERATION NATIONALE DES PRISONNIERS POLITIQUES 40-45 ET AYANTS DROIT DE BELGIQUE)
C.N.P.P.A. asbl

NATIONALE CONFEDERATIE VAN POLITIEKE GEVANGENEN EN RECHTHEBBENDEN VAN BELGIË vzw
(nieuwe naam: NATIONALE CONFEDERATIE VAN DE POLITIEKE GEVANGENEN 40-45 EN RECHTHEBBENDEN VAN BELGIË)
N.C.P.G.R. vzw

Jubelpark 3
1000 Brussel

Ondernemingsnummer : 0409.299.814
RPR Brussel :

STATUTEN

De Algemene Vergadering van 11 oktober 2023 geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft besloten de statuten te wijzigen, teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). De volgende statuten worden aangenomen:

HOOFDSTUK I – Naam, Zetel, Duur, Doel

Artikel 1.

De Belgische vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam: « Nationale Confederatie van de Politieke Gevangenen 40-45 en Rechthebbenden van België, afgekort “N.C.P.G.R.”, in het Frans “Confédération Nationale des Prisonniers Politiques 40-45 et Ayants droit de Belgique, afgekort “C.N.P.P.A.”.

Haar zetel is gevestigd te 1000 Brussel, Jubelpark 3 en ressorteert onder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De zetel kan op elk moment bij beslissing van het bestuursorgaan overgebracht worden naar eender welke andere plaats in de regio Brussel-Hoofdstad.

De vereniging heeft een onbepaalde duur en kan te allen tijde worden ontbonden overeenkomstig de ter zake geldende wettelijke voorschriften.

Alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van de vereniging zonder winstoogmerk, moeten de naam van de vereniging vermelden onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden “Vereniging zonder winstoogmerk” of door de afkorting “VZW”, het adres van de zetel van de vereniging, het ondernemingsnummer, de termen “rechtspersonenregister” of de afkorting “RPR” gevolgd door de vermelding van de rechtbank van de zetel en in voorkomend geval het emailadres en de website.

Artikel 2.

De vereniging heeft als reden van bestaan:
a) de onvoorwaardelijke trouw van haar effectieve en toegetreden leden aan België in het kader van haar grondwettelijke instellingen, wat de wil inhoudt om het land te verdedigen, met het gevolg dat de leden die dit basisbeginsel zouden schaden, van de vereniging worden uitgesloten
b) het weren uit haar debatten van om het even welke racistische, politieke, filosofische, taalkundige of godsdienstige discussie.

De vereniging streeft een belangeloos doel na en keert, op straffe van nietigheid, rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uit aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig ander persoon, behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel.

De vereniging heeft tot doel :
1. de nagedachtenis van en het eerbetoon aan de Politieke Gevangenen van de oorlog van 1940-1945 en hun Rechthebbenden levendig te houden;
2. de morele en/of materiële belangen van de Politieke Gevangenen van de oorlog van 1940-1945 en hun Rechthebbenden te verdedigen;
3. de Politieke Gevangenen en Rechthebbenden met alle morele en/of materiële middelen bij te staan, hetzij door rechtstreekse hulp hetzij door bijstand verleend door verschillende diensten;
4. de geest van vaderlandsliefde en van burgerzin levendig te houden en te ontwikkelen alsook de eenheid en de verbondenheid van België te verdedigen;
5. zonder onderscheid van ras, geslacht, taal, cultuur, filosofische, godsdienstige en politieke overtuiging alle middelen aan te wenden waarover zij beschikt om de strijd aan te binden tegen elke vorm van extremisme en amnestie ten gunste van de gewezen collaborateurs en verraders gedurende de oorlog 1940-1945;
6. de mensenrechten te verdedigen alsook de menselijke waardigheid te eerbiedigen.

De vereniging streeft het belangeloos doel na in het kader van één of meer welbepaalde activiteiten die zij tot voorwerp heeft. Deze activiteiten kunnen zijn: het verspreiden van relevante informatie aangaande de doelstellingen.

De omschrijving van deze activiteiten is louter exemplatief en niet limitatief.

De vzw mag alle handelingen ondernemen ter voltooiing van het voorwerp en ter bevordering van het belangeloos doel voor zover de opbrengsten hiervan besteed worden aan het belangeloos doel en in overeenstemming met het voorwerp.

Artikel 3.

De vereniging kan plaatselijke en gewestelijke afdelingen oprichten of erkennen met het oog op het optimaal bewerkstelligen van haar doelstellingen. De werkingsmodaliteiten zijn vastgesteld in het intern reglement van genoemde VZW.

Het bestuursorgaan vaardigt alle interne reglementen uit die het nodig acht en nuttig oordeelt. In voorkomend geval bevindt de laatste goedgekeurde versie zich op het zeteladres van de vereniging.

Artikel 4.

In geval van ontbinding van de vereniging volgens de wettelijke voorschriften zal de Algemene Vergadering één of meer vereffenaar(s) aanwijzen, evenals hun bevoegdheden bepalen. Bij ontbinding zullen de activa, na aanzuivering van de passiva, overgemaakt worden aan het War Heritage Institute, RPM Brussel, ondernemingsnummer 0675.699.624, waarvan de sociale zetel gevestigd is Jubelpark 3 in 1000 Brussel, dat ze uitsluitend ten bate van de herinnering zal gebruiken

HOOFDSTUK II – De leden

Artikel 5.

De vereniging heeft effectieve en toegetreden leden. Het aantal effectieve leden is beperkt tot 70 leden, maar moet tenminste drie bedragen. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de Algemene Vergadering, komt uitsluitend toe aan de effectieve leden.

De vermelding Politieke Gevangene behelst zowel de mannelijke als de vrouwelijke Politieke Gevangenen van de oorlog 1940-1945.

Het jaarlijkse lidmaatschapsgeld van de effectieve en toegetreden leden zal in geen geval het bedrag van 100 euro overschrijden. Het niveau van de bijdrage wordt bepaald door de Algemene Vergadering.

Op de zetel van de vereniging wordt door het bestuursorgaan een register van de (effectieve) leden gehouden. Dit register vermeldt de naam, voornamen, het adres van de leden. Bovendien moeten alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van de leden door toedoen van het bestuursorgaan in dat register worden ingeschreven binnen acht dagen nadat hij van de beslissing in kennis is gesteld. Alle effectieve leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen.

Artikel 6.

  1. a) Effectieve leden:

Een toegetreden lid komt in aanmerking om effectief lid te worden. Als effectief lid kan tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke persoon die door de Algemene Vergadering wordt aanvaard. Het verzoek om toelating van een kandidaat-lid moet schriftelijk (via mail, gewone of aangetekende brief) worden ingediend bij het bestuursorgaan.

De effectieve leden genieten alle rechten en zijn onderworpen aan alle verplichtingen beschreven in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV).

De Algemene Vergadering is uitsluitend uit effectieve leden samengesteld.

  1. b) Kunnen als toegetreden leden in aanmerking worden genomen:

Iedere natuurlijke persoon (in eigen naam of als vertegenwoordiger van een feitelijke vereniging) of rechtspersoon die de doelstellingen van de VZW onderschrijft kan tot de VZW toetreden mits ze een jaarlijkse bijdrage stort.

Er staat geen limiet op het aantal toegetreden leden.

Alle toegetreden leden worden verenigd in de gewestelijke afdelingen voor zover het natuurlijke personen betreft.

De natuurlijke personen, die optreden als vertegenwoordiger van feitelijke verenigingen of rechtspersonen zijn automatisch lid van het nationaal gewest.

Artikel 7.

Alleen de Algemene Vergadering is bevoegd om over te gaan tot de uitsluiting van een effectief lid met een meerderheid van twee derde der uitgebrachte aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. De effectieve leden dragen geen enkele persoonlijke verplichting met betrekking tot de verbintenissen van de vereniging.

Ingeval een effectief lid zou handelen in tegenstrijd met de doelen van de VZW kan aan zijn lidmaatschap een eind worden gemaakt op voorstel van het bestuursorgaan of op vraag van ten minste 1/5 van alle effectieve leden. Bij uitsluiting van een lid zijn dezelfde regels (inzake quorum en stemmen) als deze beschreven voor het wijzigen van de statuten vereist.

Het effectief lid dat het voorwerp uitmaakt van een voorstel tot uitsluiting heeft het recht te worden gehoord.

Artikel 8.

Elk effectief of toegetreden lid kan op elk tijdstip de VZW verlaten door zijn ontslag schriftelijk aan het betrokken gewest in te dienen met kopie aan de maatschappelijke zetel van de N.C.P.G.R.

Elk effectief of toegetreden lid dat gedurende twee opeenvolgende jaren zijn bijdrage niet heeft betaald, wordt als ontslagnemend beschouwd.

Het tijdstip van betaling wordt vastgelegd door het bestuursorgaan. Het lid dat niet betaalt binnen de bepaalde termijn, wordt geacht ontslagnemend te zijn.

Artikel 9.

De ontslagnemende of uitgesloten effectieve of toegetreden leden, alsmede hun rechthebbenden, kunnen geen enkel recht laten gelden op het vermogen van de vereniging.

Door met deze statuten in te stemmen, ziet ieder lid af van elke houding of handeling die schade zou kunnen berokkenen aan het aanzien of de eerbaarheid van de vereniging of de andere leden. Elke inbreuk op deze bepaling kan de uitsluiting uit de vereniging met zich meebrengen.

Eventuele betwistingen betreffende de toepassing van dit artikel worden door het bestuursorgaan beslecht.

Artikel 10.

Effectieve of toegetreden leden, noch hun rechtsopvolgers hebben recht op het vermogen van de vereniging en het is hun bijgevolg onmogelijk de teruggave van gestorte bijdragen te vorderen of hiervoor schadeloosstelling te vragen.

Het verder gebruik van de term ‘leden’ heeft enkel betrekking op de ‘effectieve leden’.
HOOFDSTUK III – Algemene Vergadering

Artikel 11.

Een jaarlijkse Algemene Vergadering wordt door het bestuursorgaan samengeroepen in de loop van het tweede trimester op een door het bestuursorgaan voorgestelde datum. De uitnodiging voor de Algemene Vergadering geschiedt per post of elektronisch, en wordt ten minste 15 kalenderdagen voor de Algemene Vergadering aan de leden, bestuurders en in voorkomend geval de commissarissen of de rekeningnazichters, overgemaakt.

Het bestuursorgaan zal de Algemene Vergadering samenroepen in de gevallen zoals voorzien door de wet of overeenkomstig de statutaire beschikkingen of op vraag van minstens een vijfde van zijn leden. In dit geval roept het bestuursorgaan de Algemene Vergadering bijeen binnen eenentwintig dagen na het verzoek tot bijeenroeping. De Algemene Vergadering wordt uiterlijk gehouden op de veertigste dag na dit verzoek.

De oproeping, die plaats, dag en uur van de vergadering vermeldt, bevat de agenda, die wordt vastgelegd door het bestuursorgaan. Elk onderwerp dat schriftelijk wordt voorgedragen door 1/20e van de leden, moet eveneens op de agenda worden vermeld. Dit onderwerp moet door 1/20e van de leden tenminste vijf dagen voor de vergadering aan het bestuursorgaan overhandigd zijn. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen in geen geval behandeld worden.

Artikel 12.

De Algemene Vergadering bestaat uit de effectieve leden. Ze wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan en bij diens afwezigheid door de oudste ondervoorzitter.
Een effectief lid kan zich bij volmacht door een ander effectief lid op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen. Een mandataris kan slechts over één enkele volmacht beschikken.

Artikel 13.

Telkens als het algemeen belang het vereist kan het bestuursorgaan te allen tijde een Algemene Vergadering samenroepen.

Behoudens de in de wet en in de statuten dwingend vermelde aangelegenheden, worden de besluiten als volgt genomen: de besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen van de aanwezige en/of vertegenwoordigde leden, ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.

Artikel 14.

Enkel de Algemene Vergadering is bevoegd inzake de onderwerpen en punten bepaald bij wet en de statuten, te weten:

– het wijzigen van de statuten,
– de benoeming en de afzetting van de bestuurders,
– de bepaling van de bezoldiging van de bestuurders ingeval een bezoldiging wordt toegekend,
– de benoeming en de afzetting van de commissarissen (of rekeningnazichters) en het bepalen van hun bezoldiging,
de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen (of rekeningnazichters) alsook het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissarissen (of rekeningnazichters),
– de goedkeuring van de begroting en van de jaarrekening,
– de vrijwillige ontbinding van de vereniging,
– de uitsluiting van een lid van de vereniging,
– de omzetting van de vzw in een ivzw, in een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming,
– het doen of het aanvaarden van een inbreng “om niet” van een algemeenheid,
– alle gevallen waarin deze statuten het vereisen, zoals de verkiezing van de voorzitter.

De beslissingen van de Algemene Vergadering worden genotuleerd in processen-verbaal die door de leden die het wensen worden ondertekend. Deze processen-verbaal worden bewaard op de maatschappelijke zetel waar de effectieve leden en belanghebbende derden er kennis van kunnen nemen.

HOOFDSTUK IV – Het Bestuursorgaan en het dagelijks bestuur

  1. A) Het Bestuursorgaan

Artikel 15.

De vereniging wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan van tenminste drie bestuurders. Enkel effectieve leden kunnen tot bestuurder benoemd worden.

Artikel 16.

De vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan, dat benoemd wordt door de Algemene Vergadering bij gewone meerderheid van uitgebrachte stemmen.

Het Bestuursorgaan bestaat minstens uit:
1) De door de Algemene Vergadering onder de effectieve leden verkozen voorzitter.
2) Een secretaris-generaal, een algemeen penningmeester, een adjunct voor elk van deze twee laatste functies (de adjuncten zullen van een andere taalrol zijn dan de titularis), twee ondervoorzitters: één behorend tot de Franstalige en één behorend tot de Nederlandse taalrol. Allen worden door het Bestuursorgaan onder zijn leden verkozen.
De voorzitter van ieder gewest wordt voorgedragen als bestuurder van de confederatie. De voorzitter van het gewest kan echter een vertegenwoordiger voordragen die na benoeming definitief in zijn plaats zal zetelen.

De bestuurders kunnen te allen tijde door de Algemene Vergadering worden afgezet bij besluit met eenvoudige meerderheid der aanwezige en/of vertegenwoordigde effectieve leden.

Een bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving gericht aan het bestuursorgaan. Het mandaat uitgeoefend door de bestuurders is in principe onbezoldigd. De aan de uitoefening van hun mandaat van bestuurder verbonden kosten kunnen worden vergoed.

Artikel 17.

Bestuurders worden benoemd voor vier jaar. Het bestuursorgaan is om de twee jaar voor de helft herverkiesbaar. De voorzitter, de secretaris-generaal, alsook één van de ondervoorzitters kunnen niet hetzelfde jaar uittredend zijn. Bij de samenstelling van deze mandaten zal gestreefd worden naar een evenwichtige vertegenwoordiging.

Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt vóór het einde van zijn mandaat, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren, ter vervollediging van het lopende mandaat. De eerstvolgende Algemene Vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen. Bij bevestiging beëindigt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de Algemene Vergadering, zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van het bestuursorgaan tot op dat ogenblik.

Artikel 18.

Het bestuursorgaan dient jaarlijks minstens twee keer per jaar of op verzoek van minstens een derde van de bestuurders te vergaderen. De samenroeping dient minstens veertien kalenderdagen voorafgaand aan de vergadering aan de bestuurders te worden overgemaakt.

Artikel 19.

Het bestuursorgaan kan slechts geldig beraadslagen en beslissen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig en/of vertegenwoordigd is. Een bestuurder kan zich door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen. Een bestuurder kan evenwel slechts één andere bestuurder vertegenwoordigen.

Artikel 20.

De beslissingen worden bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders genomen.

Artikel 21.

Elk voorstel dat uitgaat van minstens een derde van de leden van het Bestuursorgaan dient op de dagorde te worden ingeschreven. Om rechtsgeldig te zijn, dient dat voorstel minstens acht dagen voor de datum van de vergadering schriftelijk geformuleerd en neergelegd te worden op de zetel van de vereniging.

Artikel 22.

Het bestuursorgaan vertegenwoordigt de vereniging, met inbegrip van de vertegenwoordiging in rechte. Het bestuursorgaan is bevoegd om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het voorwerp/doel van de vereniging, behoudens die waarvoor volgens de wet alleen de Algemene Vergadering bevoegd is. Hij treedt op als eiser en verweerder, in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen.

Artikel 23.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuursorgaan als college, is de vereniging in en buiten rechte rechtsgeldig vertegenwoordigd door de voorzitter, die alleen kan handelen, of door twee bestuurders, die gezamenlijk moeten handelen.

Voor bijzondere handelingen kan het bestuursorgaan één of meer gemachtigden aanduiden, al dan niet onder de bestuurders, die desgevallend individueel of gezamenlijk optreden. De gemachtigde treedt op binnen de perken en de grenzen van het bijzonder mandaat, zoals bepaald door het bestuursorgaan.

Artikel 24.

De ambtsbeëindiging van de voorzitter kan geschieden
a) op vrijwillige basis door de gemachtigde zelf door een schriftelijk ontslag in te dienen bij het bestuursorgaan
b) door afzetting door het bestuursorgaan.

  1. B) Het dagelijks bestuur

Artikel 25.

  1. a) Het bestuursorgaan kan een dagelijks bestuur benoemen, dat bestaat uit de voorzitter, de ondervoorzitters, de secretaris-generaal en zijn adjunct alsmede de algemeen penningmeester en zijn adjunct.
    b) Het dagelijks bestuur komt samen op verzoek van de voorzitter.
    c) De beslissingen worden bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en/of vertegenwoordigde dagelijks bestuurders genomen, ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde bestuurders. Een dagelijks bestuurder kan zich door een andere dagelijks bestuurder laten vertegenwoordigen. Een dagelijks bestuurder kan evenwel slechts één andere dagelijks bestuurder vertegenwoordigen. Bij staking van stemmen is deze van de voorzitter doorslaggevend.
    d) Iedere dagelijks bestuurder heeft recht op één enkele stem en niemand kan over meer dan twee stemmen beschikken, de zijne of hare inbegrepen.
    e) Voor de externe vertegenwoordiging wat het dagelijks bestuur betreft is de vereniging rechtsgeldig vertegenwoordigd door een dagelijks bestuurder, die alleen kan handelen.

Artikel 26.

Eerste lid. Financiering

De vereniging zal onder meer worden gefinancierd door subsidies, toelagen, giften, lidmaatschapsbijdragen, schenkingen, legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene doelstellingen van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project. Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.

Tweede lid. Boekhouding

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

Ieder jaar, en uiterlijk zes maanden na het afsluiten van het boekjaar, stelt het bestuursorgaan de jaarrekening van het voorbije boekjaar evenals de begroting van het volgend boekjaar ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering

Artikel 27.

Voor alles wat in deze statuten niet is voorzien of geregeld, is het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en in voorkomend geval het intern reglement van toepassing.

Artikel 28.
De statuten zijn opgesteld in de twee belangrijkste landstalen; bij interpretatieverschillen is de Nederlandse tekst doorslaggevend.

Aldus opgemaakt op de algemene vergadering van 11/10/2023

error: Content is protected !!