De Nationale Confederatie van de Politieke Gevangenen 40-45 en Rechthebbenden van België werd op 28 september 1946 in Brussel opgericht.
De eerste nationale voorzitter was Generaal-majoor Lentz. De kantoren bevonden zich Louizalaan.
De tweede nationale voorzitter, Leopold Ros, stond aan de leiding van de vereniging van 1947 tot 1953.
Tijdens het Congres van Namen in 1953, werd het initiaalwoord NCPGR vervolledigd met “van België”. Armand Minsart werd er tot nationale voorzitter verkozen; hij bekleedde deze functie tot 1957, waarna hij de fakkel doorgaf aan een andere Luikenaar, rechter Albert Régibeau.
Van bij de aanvang was Albert Régibeau bijzonder actief. Hij nam de teugels in handen en door zijn hardnekkigheid slaagde hij erin vrijwel alle rechten die onze invalide politieke gevangenen en rechthebbenden nu nog genieten te verwerven.
Toentertijd bevonden onze kantoren zich in het Egmontpaleis, waar eveneens onze maandelijkse raden van bestuur plaatsvonden in een van die grote zalen.
Het was in diezelfde periode dat Albert Régibeau zonder versagen van de opeenvolgende regeringen de befaamde wet op de concentratiekamppathologie en vooral de erkenning van de vrouwelijke aandoeningen heeft verkregen.
In oktober 1979, tijdens het congres van Hoei, werd Jacques De Bruyn, op dat ogenblik secretaris-generaal, tot waardige opvolger van Albert Regibeau verkozen. Hij nam het vaste voornemen om op dezelfde weg als zijn voorganger door te gaan en de verworven rechten van de P.G. en R.H. ongeschonden te vrijwaren en indien nodig te verdedigen. Na een lange en pijnlijke ziekte heeft Jacques De Bruyn ons in 1997 verlaten.
François De Coster, nationaal adjunct-voorzitter, neemt dan de aflossing en vervult die taak loyaal en met overtuiging tot in 2009. Dankzij hem krijgen de rechthebbenden het remgeld terugbetaald en genieten ze gratis vervoer op het openbare vervoersnetwerk.
Onze Confederatie heeft eveneens in 1997 de door Renée De Wallens-Castelle voorgezeten Unie van Moeders en Echtgenoten van Gefusilleerde en Overleden Politieke Gevangenen overgenomen.
Gezien zijn gezondheidstoestand geeft François De Coster de fakkel door aan Jozef Craeninckx op 16 mei 2009. Vermeldenswaard is dat Jozef Craeninckx tegelijk Politiek Gevangene en Rechthebbende is. Door dit dubbele statuut was hij voorbestemd om in juni 2016 de fakkel over te dragen aan een rechthebbende, Edmond Eycken, onze huidige voorzitter.
DE VOORZITTERS







